DOBRA PALARNIA KAWY

Kawa inna
niż wszystkie

Kawa jakości speciality

Kawa jakości specialty to przede wszystkim dokładnie wyselekcjonowane ziarna kawy z najdalszych zakątków świata, które przeszły weryfikację jakości. Wyróżnia je brak defektów, odpowiednia wielkość oraz jednolity sposób obróbki.

Zebrane oraz poddane obróbce ziarna są następnie importowane do naszej krakowskiej Dobrej Palarni Kawy.

Tu na miejscu, tzw. “zielonka” zostaje poddana prażeniu (wypalaniu).
Dzięki najnowocześniejszej technologii zastosowanej w naszym piecu – Loring Falcon S15, kawa opalana jest gorącym powietrzem przez co stopień wypalenia jest jeszcze bardziej efektywny i równomierny. Wypalone ziarno studzimy dynamicznie przy użyciu powietrza, co pozwala nam zatrzymać proces karmelizacji cukrów i zachować oczekiwany przez nas efekt. Pełny, czysty i naturalny smak kawy.

Abyście mogli cieszyć się tym smakiem jeszcze dłużej, ziarno pakujemy w atmosferze azotowej. Brak tlenu w opakowaniu skutecznie spowalnia procesy wietrzenia kawy.
Myśląc o naszym środowisku, nasza produkcja emituje o 80% mniej zanieczyszczeń niż tradycyjna.

W efekcie połączenia wieloletniego doświadczenia z najlepszym sprzętem powstaje znakomita świeżo wypalana kawa.

Gdzie się praży?

Praży się w Krakowie! Jesteśmy lokalnym przedsiębiorstwem, którego kawę znajdziecie w najdalszych zakątkach Polski.

Nasz piec znajduje się w Krakowie przy ulicy Malborskiej 94/2. W tym miejscu działamy od 2017 roku. Wykorzystywana przez nas przestrzeń została specjalnie przystowana do uzyskania jak najlepszej wydajności produkcji oraz utrzymywania jak najlepszych warunków naszego magazynu.

Nasi sąsiedzi poznali nas jako Dobrych gospodarzy, u których zawsze mogą zasięgnąć porady dotyczącej wyboru kawy, ekspresu czy parzenia ulubionej herbaty.

Wspieramy lokalny biznes, ze względu na świetną jakość polskich produktów i usług oraz wielką kreatywność, które w połączeniu z inspirującą kulturą Krakowa prowadzą do realizacji unikatowych projektów.


Poznaj nasz zespół

  • Natalia Borowicz

    Właściciel

    Resource Manager w Dobrej Palarni Kawy. Barista z wieloletnim doświadczeniem.

  • Michał Pluta

    Właściciel

    Roaster w Dobrej Palarni Kawy. Kawowe doświadczenie poszerza nieprzerwanie od 2007. Finalista Mistrzostw Polski Latte Art od 2008-2014: 3. miejsce MPLA 2014 oraz 2. Miejsce MPLA 2013.

  • Jakub Pospiszyl

    Właściciel

    Specjalista ds. gastronomii w Dobrej Palarni Kawy. Został wicemistrzem La Marzocco Barista Challenge 2015. Posiada certyfikat zaawansowanych technik Latte Art; 1. i 2. stopnia cuppingu.

  • Jakub Cichoń

    Roaster

    Barista oraz Barman z 6 letnim doświadczeniem. Roaster w Dobrej Palarni Kawy od 2020 roku

  • Mateusz Zimnoch

    Foto & Video

    Pasjonat dobrych kawowych naparów. Specjalista od nagrań, ma oko, ma gust a wiemy, że wy to lubicie. Najwięcej jego pracy znajdziecie na naszym YouTube.


Z życia palarni...

#dobrapalarniakawy